Cursus Kennismaking geblazen glas: de grondbeginselen

Op de Grashoek bieden we een workshop glasblazen aan voor mensen die nog helemaal aan het begin staan van dit fascinerende ambacht. Ondanks dat het een beginnersworkshop heet, zal de deelnemer hierna toch uit eigen ervaring weten wat glasblazen inhoudt.

De workshop is altijd voor twee personen, waardoor iedereen de volle aandacht van de workshopleider kan krijgen en waar mogelijk zijn of haar eigen voorkeur kan volgen. Glasblazen is bij uitstek teamwork en de deelnemers moeten ook beurtelings de rol van blazer en van assistent op zich nemen.

De volledige workshop bestaat uit twee middagen, kosten 250 Euro per persoon. Wie het liever eerst wil uitproberen kan ook een enkele middag doen voor 100 Euro p.p.


Middag 1

Natuurlijk zijn er wel enkele grondbeginselen die moeten worden uitgelegd en geoefend: het hoe en waarom van de gereedschappen, het opnemen van een dot gesmolten glas uit de oven en hoe je daar vervolgens een bel van blaast. Dan het aftikken en wegzetten in de koeloven. Misschien komen we de eerste dag ook al toe aan het overnemen van een werkstuk op de pontil en het openen van de bovenkant, nodig om open vormen als glazen en vazen te maken.


Middag 2

Als de tweede middag meteen al de volgende dag is, komt er een spannend moment: het openen van de koeloven. In ieder geval beginnen we die dag met het bespreken van de werkstukken van dag een en geven aanwijzingen voor het koud afwerken (slijpen) van de stukken. Inclusief grof slijpen neemt dat een uurtje in beslag.
Daarna gaan we het geleerde weer aan de blaaspijp in de praktijk brengen. Nu kunnen we ook kleur toevoegen aan het werkstuk of extra details aanbrengen. Al naar de voorkeur gaan we door met holle vormen (vaasjes en glaasjes) of massieve stukken (pressepapiers).


De werkstukken kunnen vanaf de volgende dag weer worden opgehaald, waarbij dan nog een werkstuk grof kan worden bijgeslepen.

Het verdient beslist aanbeveling de volgende webpagina door te lezen: http://g-cornerglass.nl/starters_detail.html.

terug naar de homepageCopyright G-corner Studio 2014